سنگ شکن فکی اولین دستگاهی‌ است که در خط فرآوری سنگ‌های معدنی نصب شده و وظیفه کوچک‌کردن سنگ‌های بزرگ به قطعاتی کوچک را بر عهده خواهد داشت. سنگ شکن فکی توانایی خردایش سنگ‌هایی با اندازه بالاتر از ۱۵۰ میلی‌متر را دارد. بسته به اندازه دهانه ورودی این سنگ شکن، نوع آن تعیین می‌شود؛ به طور مثال سنگ شکن فکی مدل ۱۰۰*۸۰ دارای اندازه دهانه ورودی ۱۰۰ سانتی‌متر در ۸۰ سانتی متر خواهد بود که به هنگام خرید باید به نوع آن توجه کنید. عمل خرد کردن سنگ‌ها در سنگ شکن فکی توسط دو فک ثابت و متحرک انجام می‌شود. پس از ورود مواد معدنی به داخل دستگاه، شانه ثابت فک در سر جای خود قرار گرفته و شانه متحرک با حرکت به سمت فک ثابت، به سنگ‌ها فشار وارد می‌کند که نتیجه آن کوچک شدن اندازه آن‌ها است.

در قسمت پایینی فک ثابت و متحرک، دهانه خروجی دستگاه وجود دارد که مطابق با اندازه مورد نیاز خط تولید تنظیم شده است. تا زمانی که مواد ورودی به آن اندازه نرسند، در داخل سنگ شکن باقی خواهند ماند و توسط دو فک به قطعات کوچک‌تری تقسیم می‌شوند. دو شانه متحرک و ثابت با کمک فک بند به دستگاه متصل شده‌اند که تعویض فک‌ها را ساده‌تر می‌کنند.

 بیشتر قطعات سنگ شکن فکی از جنس فولاد منگنزی مولیبدن دار ساخته می‌شوند تا بتوانند در برابر ضربات و سایش وارد شده از سمت سنگ‌ها مقاومت لازم را نشان دهند. البته به مروز زمان ممکن است برخی از قطعات دچار سایش شوند و کارایی اولیه خود را از دست بدهند؛ توصیه می‌کنیم در این شرایط سریعا آن قطعه را تعویض کنید تا دستگاه کارایی اولیه خود را باز یابد و از سمت دیگر سرعت خط تولید افزایش پیدا کند.

سنگ شکن فکی به سیستم روغن کاری مجهز است که افزایش طول عمر آن را به همراه خواهد داشت. علاوه بر عمر مفید طولانی، تعویض قطعات این دستگاه به آسانی انجام گرفته و دردسر زیادی ندارد. 


سنگ های وارد شده به دستگاه تا زمانی که اندازه آنها متناسب با دهانه پایین فک نشود در فک باقی می مانند و مورد خردایش قرار می گیرند. در واقع سنگ شکن های فکی دارای دو شانه ثابت و متحرک بوده که در اثر اثابت شانه متحرک با ثابت سنگ ها در بین این دو خردایش می شوند . این دستگاه برای سنگهای با سایز بالاتر از ۱۵۰ میلیمتر مورد استفاده قرار می گیرند. حرکت بار در آن به راحتی صورت می گیرد.

بلند بودن توگل دستگاه باعث می شود که با جمع کردن دهانه خروجی، زاویه بین شانه های ثابت و متحرک از حد استاندارد بیشتر نشده و بار به راحتی خرد شده و به بالا پرتاب نشود. بدنه دستگاه برای جلوگیری از شکست ناشی از فشار و بار زیاد بصورت یک تکه تهیه شده و شانه های دستگاه از جنس فولاد منگنزی مولیبدن دار بوده که مقاومت بسیار بالایی در مقابل سایش دارند. شانه ها توسط فک بند هایی که به بدنه و توگل پیچ شده اند نگه داشته می شوند، به همین دلیل تعویض شانه های فک به راحتی صورت می پذیرد. بلبرینگ های استفاده شده در این دستگاه تا ۶ برابر بار وارد شده را تحمل می نمایند.

 این سنگ شکن ها بدلیل قرار گرفتن در معرض سایش به گونه ای خاص طراحی شده و همچنین جنس این مواد را از فولاد منگنزدار انتخاب شده است که باعث افزایش عمر قطعات و کاهش استهلاک ناشی از کارکرد دستگاه شده است.


همانطور که از اسم سنگ شکن فکی پیداست در داخل آن از فک استفاده شده است. یک فک ثابت و یک فک متحرک در سنگ شکن فکی وجود دارند که وظیفه خرد کردن سنگ‌های استخراج شده از معدن بر عهده‌ی آن‌هاست. سنگ‌ها پس از ورود به داخل دستگاه، به سمت دو فک هدایت شده و با قرار گرفتن بین فک ثابت و متحرک کوچک می‌شوند. حرکت فک متحرک این سنگ شکن نیروی کافی جهت خرد کردن مواد ورودی را فراهم می‌سازد. سنگ شکن فکی به دو نوع تک بازویی و دو بازویی تقسیم می‌شود.


نگهداری و تعمیر سنگ شکن فکی نسبت به سایر سنگ‌شکن ها ساده‌تر بوده و به همین دلیل استفاده از آن مقرون به صرفه خواهد بود. به طور مثال روغن کاری یاتاقان سنگ شکن سبب افزایش کارایی آن می‌شود و طول عمر قطعه را در پی خواهد داشت. مهم ترین ویژگی‌های سنگ شکن فکی را می‌توان در موارد زیر خلاصه کرد.

ظرفیت بالا و خرد کردن ۶۰۰۰ تن سنگ در ساعت

قابلیت خرد کردن سنگ‌های سخت مانند سنگ آهن

جنس بدنه مستحکم با دوام بالا

قیمت مناسب قطعات یدکی و لوازم جانبی

روغن کاری ساده

قیمت مناسب با توجه به کارایی بالا


اجزای انتقال قدرت

دستگاه مولد قدرت

فک ها – میله کششی و فنر

بدنه

وسیله تنظیم دانه بندی محصول

قطعات سنگ شکن فکی

قطعات تشکیل دهنده سنگ شکن فکی شامل شانه فک ثابت ، فک متحرک، پشت، فکی فک بند، یاتاقان فک ، ناودانی کوتاه و بلند و … میشود


به منظور استفاده از سنگ‌های استخراج شده از دل معادن، توسط تجهیزات و دستگاه‌های مختلفی آن‌ها را خرد می‌کنند تا اندازه سنگ‌ها را به سایز کوچک‌تری کاهش دهند.

اهداف کلی خرد کردن سنگ‌های معدنی و استفاده از دستگاه‌های سنگ شکن عبارتند از:

۱.) به دست آوردن اندازه مورد نیاز سنگ برای استفاده از آن در صنایع مختلف

۲.) امکان حمل و نقل و نگهداری آسان

۳.)جداسازی مواد مختلف موجود در سنگ معدن و تفکیک آن‌ها از یکدیگر

به طور کلی خرد کردن سنگ‌های معدنی، بسته به اندازه مورد نظر در سه مرحله انجام می‌گیرد و هر مرحله سنگ شکن‌های مخصوص به خود را دارد.